Tradiční pivo z Rychnova nad Kněžnou

Naši sládci

Zakladatel Jan Mikš

Nejvýznamnějším sládkem Rychnovského pivovaru je bezesporu jeho zakladatel Jan Mikš, který si od Kolowratské vrchonosti nejprve pivovar v roce 1913 pronajal a o pět let jej koupil.

image image

Jan Mikš se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, potom absolvoval Sladovnickou školu v Praze. Poté přešel jako tovaryš do plzeňského Prazdroje a v letech 1907 – 1908 studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Další praxi získal jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. V roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu. Dva roky vařil pivo také v Jižní Americe, kde pracoval jako podsládek v pivovarech v Santiago de Chile, Buenos Aires, v Montevideu a dalších jihoamerických městech. Práci a výuku měl usnadněnou tím, že mluvil plynně německy a španělsky. V Santiago de Chile se seznámil s hrabětem Kolowratem, který zde byl jako velvyslanec a který jej později doporučil jako správce rychnovského pivovaru, jímž se stal v roce 1913, když před tím ještě krátkou chvíli pomáhal otci v řízení velkostatku v Litomyšli.

V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Mikšův pivovar v Rychnově nad Kněžnou patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Vařilo se v něm desetistupňové světlé výčepní pivo, dvanáctistupňový světlý ležák, třináctistupňový Březňák, pro labužníky čtrnáctistupňový tmavý Porter a později čtrnáctistupňový Kvadrian. Pivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž tak zde byla nová moderní spilka, moderní varna a další technologické zařízení. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad.

Později mu s provozem pivovaru pomáhal jeho syn Jan. V roce 1948 byl však pivovar znárodněn a Jan Mikš starší i jeho syn byli perzekuováni. Jan Mikš mladší ale zůstal v oboru jako sládek v lokálních pivovarech ve Východních Čechách a později jako sladmistr v Kostelci nad Orlicí a nejdéle jako vedoucí sladovny v pivovaru v Hradci Králové. Patřil mezi přední odborníky a praktiky při výrobě sladu, přičemž přispěl několika patenty k technologickému zdokonalení výroby sladu v rámci bývalé ČSSR.

Patroni pivovaru

image

Temnější stránkou bohaté historie rychnovského piva je období od 60. let minulého století, kdy komunistický režim zastavil výrobu piva, až do roku 2008 kdy Jan Mikš vaření piva obnovil. Zatímco jeho stejnojmenný dědeček a otec byli profesionální sládci, současný majitel je uznávaným advokátem, a proto se rozhodl přizvat ke konzultacím a odbornému dohledu předního pivovarnického odborníka Vladimíra Černohorského, který byl patronem našeho pivovaru. Pod jeho dohledem probíhal výběr technologií, její přizpůsobení místu instalace a především celá příprava výroby a vlastní výroba piva. Pan Černohorský dohlížel nad úpravou receptur sládka Jana Mikše z dvacátých až čtyřicátých let minulého století, které jsou nyní základem rychnovských piv.

image

Vladimír Černohorský vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské   technologie, obor pivovarnictví a sladařství a Vysokou školu chemicko-technologickou, katedru kvasné chemie a bioinženýrství. V letech 1959 - 1963 pracoval v různých technických funkcích v tehdejších Plzeňských pivovarech a Pražských pivovarech. Od roku 1964 se věnoval výzkumné a vývojové činnosti v rámci týmu Pokusného a vývojového střediska pro pivo a slad Praha - Braník, který v letech 1982 - 1992 vedl.

Patron našeho pivovaru byl autorem a spoluautorem více než sedmdesáti prací v oblasti výzkumu a vývoje surovin a technologií, v oblasti vývoje strojů a zařízení v pivovarnictví. Byl držitelem vědecko - technické hodnosti I. stupně, spoluautorem 16 vynálezů, z nichž k nejvýznamnějším patří nealkoholické pivo a pivo pro diabetiky. Za svoji výzkumnou činnost byl vyznamenán titulem Zasloužilý vynálezce. V roce 2014 byl Českým svazem pivovarů a sladoven uveden do síně Českých sládků. Vášeň pro pivo potvrzoval i svým oblíbeným citátem, který říká, že Pivo je po krvi nejdůležitější tekutinou v lidském těle.

Patron našeho pivovaru upravil původní receptury sládka Mikše a uvařil nový tradiční český ležák Kněžna, novou tradiční desítku Zilvar a ostatní piva z našeho sortimentu. Osoba pana Černohorského a jeho celoživotní zkušenosti pak jsou garantem kvality rychnovského piva a zárukou převzetí původních výrobních procesů bývalým sládkem Vladimírem Fléglem a jeho nástupcem Jiřím Novákem, kterého rovněž zaškolil a nad jehož činností dohlížel.

image

Po smrti pana Černohorského v létě 2015 převzal patronát nad naším pivovarem pan Ivan Chramosil, který vařil čtyřicet čtyři let v pražském pivovaru U Fleků.

U Fleků začínal v roce 1971 po studiích a krátké kariéře ve Staropramenu, který tehdy patřil stejně jako flekovský pivovar pod Pražské pivovary. Hned po nástupu přilákal stovky nových zákazníků tím, že flekovskou tmavou třináctku zbavil přídavků, které do tradičního českého ležáku nepatří.

Za svou pivovarnickou karieru si vysloužil řadu ocenění, z poslední doby třeba titul Sládek roku 2011 od Sdružení přátel piva, vstoupil do Síně slávy Českého svazu pivovarů a sladoven, od magazínu Pivo, Bier & Ale získal titul Český pivní patriot, udělovaný výhradně osobnostem, které celý svůj život, respektive déle než 30 let, pracují pouze v jednom pivovaru.

Sládci

Náši sládci pokračují nejenom v odkazu původního majitele Jana Mikše nejstaršího a jeho syna, ale při vaření piva vycházejí také ze zkušeností pana Černohorského. Prvním naším sládkem pivovaru po jeho obnově byl Vladimír Flégl, který se pod dohledem patrona pivovaru, podílel na prvních várkách našeho piva. O tom, že si vedl úspěšně svědčí i řada ocenění, které naše piva získaly do jeho odchodu do důchodu. Avšak nadále pokračuje jako emeritní sládek. Před svým odchodem si vychoval svého nástupce - Jiřího Nováka, který byl rovněž zaškolen do oboru patronem pivovaru a vaří pivo od roku 2012 do současnosti. Řada ocenění, které jsme v posledních letech získali potvrzuje stálou kvalitu našeho piva, jež naši sládci vaří poctivě a s láskou.

image